Hogyan rendeljünk?

Egy tapasztalt burkoló elég nagy pontossággal ki tudja számítani a szükséges  mennyiségeket. Ebben az esetben csak a következő fél vagy egész csomagolási egységre (egész vagy fél raklapra ill. big bag-zsákra) kell felkerítenünk a mennyiséget. Vevőinknek azt ajánljuk, hogy javításhoz és kiegészítéshez lehetőleg ugyanabból a szállítmányból tegyenek félre tartalékköveket. A túl nagyvonalú megrendelés visszáruzáskor szállítási és kezelési költségeket jelenthet vevőinknek.

Fugázó homok használata

Miért kell kötés nélküli lerakás esetén fugázó homokot és fugatöltő anyagot használni térköveinkhez és lapjainkhoz? Nem volna egyszerűbb szorosan egymás mellé rakni a köveket, és nem tölteni ki a fugákat?

Vevőinknek semmiképp sem tanácsoljuk, hogy a térköveket és lapokat fugák nélkül illesszék egymáshoz. A hőmérsékletingadozás a kövek tágulását, a növekvő nyomás következtében pedig fokozatos töredezésüket idézheti elő. Az osztrák szabvány (ÖNORM B2214) mérettől, feldolgozástól és várható terheléstől függően 5 -15 mm fugaszélességet ír elő. A fugázó homok stabilizátorként szolgál, és segít szilárdan rögzíteni a köveket. A fugák kitöltöttségét évente legalább egyszer ellenőrizzük puszta szemrevételezéssel, és szükség esetén töltsünk utána (= karbantartó fugázás).

Kitöltő beton kerítésekhez és falakhoz

Kerítéskövekhez legalább F45-ös konzisztenciájú, XF1 környezeti osztályú (fagyálló) kitöltő betont használjunk; ilyen például a készen kapható Baumit TrockenBeton 20 vagy 30 (vegyük figyelembe a gyártó használati utasításait). A betont döngöléssel tömörítsük. Ügyeljünk rá, hogy a még megkötetlen betonban időben helyezzük el a vasalásokat, amelyek később kellően erős kötést biztosítanak az alap és az oszlopok között (a betonvasakat és a beton minőségét ajánlott szakemberrel a helyszínen megválasztani).

Faro & Classic kerítéskő kb. 5,3 liter / kő
Grado  kerítéskő kb. 1,6 liter / kő
Linea kerítéskő kb. 6,5 liter / kő

Falmagasság kiszámítása

A stabilitás kiszámításának döntő tényezői: a fal fekvése, hossza, magassága és vastagsága, valamint a földnyomás és szélterhelés (szélsebesség). Ezeket a számításokat statikussal kell elvégeztetni.

Burkolatok ápolása

A kőburkolatra lerakódott port és földet egyszerűen vízsugárral mossuk le és kemény seprűvel takarítsuk el. Szükség esetén semleges tisztítószert is használhatunk.

Tisztítószerek

A Friedl Steinwerke által forgalmazott speciális tisztítószerekkel, például a Finalit és Remei cég termékeivel eltávolíthatók a levelek, mohák, algák stb. által okozott foltok. Ajánljuk, hogy először próbafelületen tesztelje a szert, és vegye figyelembe a gyártó használati utasításait.

Nagynyomású takarítógépek

Nagynyomású takarítógépek használatakor ügyeljünk rá, hogy kellő távolságot tartsunk a lapoktól. Ezek a gépek nagyon magas nyomást tudnak előidézni, ami károsíthatja a felületet. A szakszerűtlen használatért a Friedl Steinwerke nem vállal felelősséget.

Impregnálás

Hogy esetleges szennyeződések, pl. kávé, olaj, vörösbor, fáradtolaj stb. esetén könnyebb legyen tisztítani a lapokat, a Friedl Steinwerke azt ajánlja, hogy lerakás után Duoprotect30-cal impregnáljuk köveinket. Az impregnálást csak az ágyazati és fugázó habarcs kellő kiszáradása (kb. 30 nap) után végezzük.  A Duoprotect30 csökkenti a szennyeződések megtapadását, könnyebbé teszi a tisztítást, segíti a csapadék természetes tisztító hatását, gátolja az alga- és mohaképződést, és növeli mind a fagy- és sóállóságot, mind a színtartósságot. Az impregnálás további előnye a nagyobb kopásállóság. E tulajdonságok megőrzésének érdekében azt ajánljuk, hogy a Duoprotect30 –cal végzet kezelést igénybe vételtől és időjárástól függően legalább háromévente végezzük el.

Szóró – és olvasztó sók

Télen a hó eltávolításához lehetőleg ne használjunk szórósót és más olvasztószereket. Ezek nem csak a kőburkolatok optikai megjelenésére vannak negatív hatással, de a környezetre is károsak. Amennyiben elkerülhetetlen a használatuk, csak olyan szereket szabad használnunk, amelyek cementkötött felületekre alkalmasak.

Kiválóan megfelel ilyen célra a környezetbarát Liapor szórózúzalék (Liapor agyaggranulátum), amely kíméli a felületet, tavasszal pedig víztároló anyagként szórhatjuk ki ágyásainkba és füves területeinkre. Hasonlóan alkalmas a környezetkímélő és növénybarát „Eis- und Schnee-Ex", amely Parkstone és Novum lapokra is használható. Kérjük, vegye figyelembe a gyártó használati utasításait.

Fal- és kerítéskövek ápolása

A kertfalak karbantartása nem igényel nagy ráfordítást, rendszeres ápolást azonban igen. Az elkészült falat javasolt Duoprotect30 impregnálószerrel befújni, mert ez csökkenti a szennyeződések megtapadását és a nedvesség behatolását. Ezt a kezelést szükséglettől függően 2-3 évente ajánlott megismételni. Egy palack (= 1 liter) Duoprotect30 kb. 6 – 8 m2 falfelület kezelésére elegendő.