Termékkeresés
Campus WU Bécs Magnum, fehér, szürke térkő Friedl Steinwerke

EGYEDI GYÁRTÁS

Megtalálta nálunk kertjéhez a tökéletes kőformát, de a térkövet, illetve a lapokat speciális színben szeretné megrendelni? Mindenkinek, aki a legkülönlegesebb terméket keresi, felajánljuk, hogy a térköveket és a burkolólapokat a kívánt színben és egyedi felületnemesítéssel külön megrendelésre legyártjuk. Színválasztáshoz rendelkezésére állnak a Friedl színválaszték színei. A felületnemesítéshez a következő lehetőségek közül választhat: szemcseszórás, gyémántcsiszolás, impregnálás vagy bevonatkészítés.

Gyalogos övezet Wiener Neustadt Linea VG4 térkőlap, nemeszúzalék fehér–fekete Friedl Steinwerke

Találja meg a különlegeset.
Valósítsa meg ötleteit.

SZÍVESEN ELKÉSZÍTJÜK ÖNNEK AZ ELKÉPZELÉSE SZERINTI TÉRKÖVEKET ÉS LAPOKAT:


Meglévő formátum Friedl standard színben
Az ilyen gyártási folyamatokat kb. 3-4 héten belül tudjuk teljesíteni.
Meglévő formátum az ügyfél/építész kívánsága szerinti színben
A fejlesztés kb. 3-4 hétig tart, a szállítási idő kb. 3-4 hét a megbízás tisztázása után.
Új formátum az ügyfél/építész kívánsága szerint, Friedl standard színben vagy az ügyfél/építész kívánsága szerinti színben
A tervezési folyamatba időben történő bekapcsolódás nagy előny, a szállítási idő kb. 4-5 hónap a megbízás tisztázása után.

MEGJEGYZÉSEK A TERVEZÉSHEZ

A megfelelő burkolatmegoldások megtalálásához néhány pontban összefoglaltuk a tervezési szakaszban megfontolásra érdemes gondolatokat:

EGYEDI GYÁRTÁS ESETÉN A KÖVETKEZŐKRE KELL ODAFIGYELNI:

•    Az egyedi gyártás termékfüggő, és formátumonként legalább 250 m2-es minimális mennyiségtől kezdjük meg a gyártást (bizonyos formátumok esetén magasabb minimális mennyiségek is előfordulhatnak). Megfelelő felár ellenében kisebb mennyiségek is rendelhetők.
•    Kérjük, vegye figyelembe, hogy az egyedi gyártás esetén beállítási költségek merülnek fel.
•    A pontos rendelési mennyiség megadásával, valamint a további tartalékkövek figyelembevételével felesleges költségeket takaríthat meg.
•    A kövek utángyártása munkaráfordítás, ill. költség tekintetében újbóli gyártásnak felel meg.
•    A megrendelt mennyiséget teljes egészében át kell venni.
•    Követ nem veszünk vissza.
•    Az egyedi gyártás feltétele a műszaki megvalósíthatóság.

SZÍN VÁLASZTÁSA

Betonköveket majdnem minden lehetséges színben lehet készíteni. Ha olyan speciális színt kíván használni, amely portfóliónkban nem található meg, színtáblázat (pl. RAL) vagy színminta (pl. egy másik alapanyag) alapján történő definíció segíthet a megfelelő szín kiválasztásában. Színpróbák alapján egészen a gyártás jóváhagyásáig egyeztetjük Önnel a színt.
A szín választásánál gondoljon a felületek későbbi hasznosítására is. Világos, egyszínű lapokon a szennyeződések sokkal jobban láthatók, az ilyen színeket például fagylaltozók, ételárusító bódék előtti közterületen vagy hulladéktárolók közelében alaposan át kell gondolni. Magasabb tisztítási költséggel kell számolni, az olaj- vagy zsírfoltok például – ha egyszer odatapadtak – csak nagy nehézségek árán távolíthatók el. Az erősen igénybe vett felületekhez az árnyalt színű kövek használata optimális, hiszen a szennyeződések az árnyékolt színek segítségével inkább „eltűnnek”. A bécsi „Wildgarten” lakóparkban és a Ludwig-Zatzka parkban árnyalt köveket használtak.
A városi területek felforrósodását a burkolatköves felület színének megválasztásával befolyásolni tudjuk. A világos kövek kevésbé intenzíven szívják magukba a Nap melegét, az éjszakai kisugárzás csekélyebb, például az „In der Wiesen Süd” lakóparkban és a Hirschstettner Straße 119 címen világos térköveket választottak.
A mezítláb is használt felületeket nem célszerű túl sötét színben kialakítani. A Pfarrwiesengasse 23 címen található luxus lakóparkban és sorházaknál világos lapokkal dolgoztunk.
A betonkövek korlátlan színezhetősége révén a szükséges fényerőkontrasztot egyszerűen létre lehet hozni, például a látássérült embereknél a világos-sötét különbség az őket vezető rendszer és a körülötte lévő felület között, ahogyan az Oberlaa és a Neulaa metróállomásokon történt.
Annak érdekében, hogy a gyártási technológia miatt elkerülhetetlen színbeli különbségeket a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk, ügyeljen a rendelési mennyiségre (egységes gyártási tételek). Több formátum kombinációja esetén azonban a leggondosabb gyártási műveletek ellenére is enyhe színbeli különbségek keletkezhetnek.

ÉLKIALAKÍTÁS

A fózolt kövekkel kapcsolatban fennáll az élek sérülésének csekély kockázata: Az általunk kínált mikroéltörés (2 x 1,5 mm) különösen korszerű élkialakítást biztosít. Előnyök: A szabványoknak megfelelően kialakított fugák keskenyebbnek hatnak, a gyalogosok számára kellemesebb az ilyen felületeken történő közlekedés, a játék járművek és bevásárlókocsik által keltett gördülési zajok visszafogottabbak.
Az éles peremű termékek halkabb gördülési zajokat okoznak a trolik, játék járművek és bevásárlókocsik stb. használatakor, a szabványoknak megfelelően kialakított fugák pedig keskenynek hatnak. Óvatlanul végzett műveletek esetén azonban az éllepattogzás elkerülhetetlen, általánosságban véve pedig az élek sérülésének kockázata éles peremű köveknél sokkal magasabb.
Mesterségesen antikolt kövek esetén (a sarkok és az élek törtek), az éllepattogzás a kívánt optikai hatás részét képezi.

LERAKÁSTÍPUS

A lerakási minta, ill. a kötéstípus segítségével befolyásolhatjuk a burkolatköves felület stabilitását. A keresztkötéssel történő lerakás a gépkocsival járható felületekhez nem alkalmas, teraszok esetében azonban megszokott lerakási mód. A feles kötés (ha menetirányra merőlegesen helyezkedik el), a római kötés (vadkötés) vagy a halszálkakötés stabil lerakástípusok, ezért ajánlottak a gépkocsival járható felületekhez.

VAKVEZETŐ RENDSZER

A fugakép megőrzése érdekében a vakvezető rendszert utólagosan is be lehet maratni a kövek felületébe. Ehhez azonban a kövek burkolórétegét magasabb kivitelezéssel kell elkészíteni. Így jártunk el például a Bécsi Gazdaságtudományi Egyetem kampusza és az Achaui Népiskola területén lerakott kövek esetében.
Természetesen bordákkal és bütykökkel ellátott vakvezető lapokat is kínálunk, ilyeneket raktunk le például az Oberlaa és Neulaa metróállomásokon, valamint a bécsújhelyi sétálónegyedben is.

EGYFORMA FELÜLETI OPTIKA, KÜLÖNBÖZŐ KŐVASTAGSÁGOK

Az építési költségek optimalizálása és a szükséges terhelhetőségnek való megfelelés érdekében az ügyfelek gyakran kétféle vastagságban készülő kövek mellett döntenek, ahol a kétféle kőburkolat felülete azonos: Így történt például a bécsi Citygate beváráslóközpont környékén, illetve a Belvedere negyedben, ahol a teherautóval járható felületekre 16 cm vastag köveket, míg a kevésbé igénybe vett felületekre 8 cm vastag köveket fektettünk.