Termékkeresés
Bejáró Capris, gránitszürke árnyalt térkő Friedl Steinwerke

TÉRKŐLEXIKON

Kérdése van? Betűrendes online lexikonunkban röviden elmagyarázzuk az általunk használt, de nem mindennap hallott szakkifejezéseket.
Friedl Steinwerke

Ledörzsölődések

A térköveket, lapokat, kerítésköveket, flórakosarakat stb. nagy igénybevételre gyártjuk, és a szállítás során dörzsölésnyomok keletkezhetnek rajtuk. A természetes időjárási hatások és a használat képes gyorsan semlegesíteni ezeket a dörzsölésnyomokat.

Kivirágzások

A szilárduláskor minden cementből mészhidrát válik ki. A mészhidrát vízben oldódik, és így a betonfelületre juthat. E természetes folyamat során a betonfelületeken fehér csíkok vagy foltok – úgynevezett „kivirágzások” – keletkezhetnek. Sötétre színezett beton esetében ezek gyakran erőteljesebben látszanak. A mész vagy só kivirágzása elkerülhetetlen attól függően, hogy az alaptermékek melyiket tartalmazzák. Ez semmilyen körülmények között nem rontja a termékek mechanikai tulajdonságait. Emiatt nem vállalhatunk szavatosságot vagy garanciát a kivirágzásra.

Az időjárási behatások (eső, hó) és a mechanikai igénybevétel (normál használat) révén ezek a kivirágzások egy idő után maguktól eltűnnek, és a felület egyenletes kinézetet kap. Ha egy adott felületet nem érik természetes időjárási hatások (mert fedett), akkor a kivirágzásokat eltávolíthatja kereskedelmi forgalomban kapható mész- és cementfátyol-eltávolítóval*. Figyelem! Ez elszíneződést okozhat! A speciális követelményekkel (pl. kémiai hatásokkal, savas esővel) szembeni következmények nélküli ellenállásra nem vállalunk garanciát.

*Vegye figyelembe a gyártó felhasználási utasításait.

Friedl Steinwerke
Linea tömblépcső 100 x 40 x 15 cm, szürke

Tömblépcsők

A tömblépcsők egy darabból (vagyis tömör anyagból) készülnek, és nem külön szerkezeti elemekből vannak összeillesztve. Anyaguk beton.

Koptatott felület

A koptatás a két nemesítési eljárás: a „roppantás” és az „antikolás” kombinációja, amely a roppantott köveknek régiesebb, antikolt jelleget kölcsönöz.

Friedl Steinwerke
Gyártás Friedl Steinwerke

Blokkgyártó gép

A blokkgyártó gép térkövek, burkolólapok, falazókövek és flórakosarak előállítására használható. A blokkgyártó gép tulajdonképpen a csúcsmodern és hatékony betonkőgyártásunk központi eleme.

CE-tanúsítvány

Térköveink, lapjaink, szegélyköveink, valamint kerítés- és falazóköveink CE-jelöléssel vannak ellátva. Ez azt jelenti, hogy termékeinket az ÖNORM EN 1338 (térkövek), az ÖNORM EN 1339 (lapok), az ÖNORM EN 13748-2 (2,9 cm vastag lapok), az ÖNORM EN 1340 (szegélykövek), az ÖNORM EN 15435 (kerítéskövek) és az ÖNORM EN 771-3 (falazókövek) szabvány előírásai szerint bevizsgálták. Azon termékeket, amelyekhez nem tartozik harmonizált szabvány, nem szabad CE-jelöléssel ellátni, mert ezek EU-szabvány szerint bevizsgálása nem lehetséges.

Friedl Steinwerke
diamantgebuerstet

Gyémántcsiszolt

Gyémántcsiszolás esetén a kövek felületét gépi eljárással fényesítjük, ezáltal a kővön jóval kevesebb szennyeződés tapad meg, és a tisztítása is könnyebb. A művelet selyemfényű hatást kölcsönöz a felületnek, tapintása finomabbá válik, valamint ha mezítláb lépünk rá, az is nagyon kellemes érzés.

Harmadkötés

A harmadkötésű rakási mintához csak egyforma nagyságú kövek használhatók. Az egyes kősorok átfedése ez esetben egyharmad (míg a feles kötésű lerakás esetén fél).

LIV29 79,4 x 39,4 x 2,9 cm, taupe; LIV29 79,4 x 39,4 x 2,9 cm, kvarcit medenceszegélyként és Momento falazóblokk 60 x 19 x15 cm, kréta
Friedl Steinwerke

Duoprotect DP30

A Duoprotect DP30 egy láthatatlan impregnálószer, amely csökkenti a szennyeződések megtapadását, megkönnyíti a felület tisztítását, javítja az időjárás hatásai révén bekövetkező öntisztulást, algásodás- és mohaképződés-gátló hatást is kifejt, valamint megnöveli úgy a fagyhatásokkal és a jégoldó sóval szembeni ellenálló képességet, mint a színtartósságot. Ezen jellemzők fenntartásához a Duoprotect DP30 terméket a felület igénybevétele és az időjárási viszonyok függvényében legalább két-három évente* fel kell frissíteni. A Duoprotect DP30 impregnálószerrel végzett bevonatfrissítés a T univerzális tisztítószerrel vagy az Intensiv rendszertisztító készítménnyel történő alaptisztítás után történik; mindkét termék kapható nálunk, illetve partnerüzemeinknél.

Classic burkolólapok, Niva29, Versus, Parkstone Antik, Kusus29 és Cavita kerítések és falak esetén ezt az impregnálószert ajánljuk, amit ügyfeleink is felhordhatnak utólag a felületekre.

*Az adatok a magánhasználatú teraszokon és bejáratok környékén történő használatra vonatkoznak. 

Duoprotect DP60

A Duoprotect DP60 könnyen áteresztő, átlátszó bevonat, melynek használatával a Duoprotect DP30 termékhez képest jobb szennyeződéstaszító hatás és magasabb kopásállóság érhető el. A vörösbor, a kávé, az olajok, zsírok, a rágógumi és hasonló szennyeződések a Duoprotect DP60 termék segítségével még egyszerűbben távolíthatók el, ügyelve arra, hogy a foltok eltávolítására mindig a lehető legrövidebb időn belül sor kerüljön.

A bevonat mélyíti a színárnyalatot, illetve tartóssága – az igénybevétel függvényében – átlagosan öt-hat év*. Ahhoz, hogy a felületek ápolt állapotát hosszabb ideig fenntarthassuk, azokat időnként fel kell frissíteni a Duoprotect DP60 ápolószerrel. Az ápolószer felhordása előtt a felületet javasolt megtisztítani a T univerzális tisztítószerrel.

*Az adatok a magánhasználatú teraszokon és bejáratok környékén történő használatra vonatkoznak.

Friedl Steinwerke
Friedl Steinwerke

Nemeszúzalék

A nemeszúzalék kiváló minőségű, természetes szemcseszerkezetű márvány, gránit stb., amely különleges megjelenést kölcsönöz a burkolórétegnek (= legfelső rétegnek). A nemeszúzalék-színű kövek szemcseszórással és gyémántcsiszolással készülnek, ami hangsúlyozza a természetes szemcseszerkezetüket.

Szín- és szerkezeti eltérések

A betontermékek természetes adalékanyagokból készült termékek, melyek színe és szerkezete bizonyos eltéréseket mutat (pl. a cement eltérő saját színe). A természetes nyersanyagok felhasználása miatt még a lehető legnagyobb gondossággal végzett gyártásnál is előfordulhatnak elkerülhetetlen szín-, ill. szerkezeti eltérések, melyekre nem vállalhatunk garanciát vagy jótállást.

Ezért javasoljuk, hogy termékeink felhasználásakor azokat egyszerre több raklapról és rétegből/sorból, ill. Big Bag zsákból vegye ki, hogy egyenletes, természetes megjelenésű felület jöjjön létre.

Ezen okokból kifolyólag nem tudjuk garantálni, hogy a mindenkori minták és a ténylegesen szállított kövek teljesen azonos színűek legyenek. A természetes anyagok használata okán az esetlegesen tapasztalható színeltérések elkerülhetetlenek, és ezzel kapcsolatos reklamációt nem fogadunk el. A felületek szín-, ill. szerkezeti eltéréseit az is okozhatja, hogy a térkövek, lapok, látható oldalú lapok, lépcsők, fedlapok stb. eltérő gyártási eljárásokkal készülnek.

farb Strukturunterschiede
Friedl Steinwerke

Szemcseszórt

A felületen lévő cementenyvet nemesacél golyókkal végzett szemcseszórás segítségével távolítjuk el, így láthatóvá válik a használt kőzetszemcse természetes színe.

Fagyállóság

A termékeken elhelyezett „fagyálló” jelölés szabvány szerint garantálja a termékek fagyállóságát. A nem fagyálló kövekbe bejutó víz fagypont alatti hőmérsékleten tönkreteheti a termékeket.

Friedl Steinwerke
Friedl Steinwerke

Fagy- és olvasztósóállóság

A termékeken elhelyezett „fagy- és olvasztósóálló” jelölés szabvány szerint garantálja a térkövek és lapok fagy- és olvasztósóállóságát. Az olvasztósós víz nagyon gyorsan károsíthatja a nem fagy- és olvasztósóálló termékek felületét. FONTOS: Csak cementkötésű felületekhez alkalmas olvasztószereket szabad használni.

Antikolt

A kövek sarkait és éleit egy külön munkafolyamatban, antikoló dob segítségével letörjük, hogy köveinknek természetesen antikolt kinézetet és egyedien ódon felületet adjunk. Ezen antikolási technika előnye a kövek szép megjelenése és természetes keveredése.

gealterte Oberfläche
Friedl Steinwerke

Kötőanyagos építési mód

A kötőanyagos építési mód esetén a teljes szerkezet kizárólag kötött anyagrétegekből épül fel. A hátuljára ragasztót felhordva ágyazóhabarcsba szilárdan rögzül a térkő.

Roppantott

A kövek gépi szétvágásakor természetesen tört megjelenésű megmunkálatlan felület keletkezik.

Friedl Steinwerke
Linea VG4 térkőlap 60 x 30 x 8 cm, nemeszúzalék antracit

Feles kötés

A feles kötésű lerakásnál egyforma nagyságú térköveket raknak le, a következő kősorhoz képest mindig egy fél kővel eltolva. Így világos szerkezet rajzolódik ki, melynek lerakása igazán egyszerű.

Belső hidrofobizálás

A Friedl Steinwerke által forgalmazott minden kő gyárilag hidrofobizált, ami jelentősen csökkenti a kövek vízfelvevő képességét, és meghosszabbítja az élettartamukat. Az eljárás mérsékli a kivirágzások megjelenését és a szennyeződések megtapadását, a kövek színe így tovább megőrzi élénkségét.

Friedl Steinwerke
Kantenabbrüche, Risse

Élletörések, repedések

A használat során a lapok, tér- és szegélykövek éllepattogzása nem zárható ki teljesen, ugyanis még a jó minőségű betonok esetén sem kerülhető el az élletörések és a hajszélrepedések kialakulása. Kisebb lepattogzások már a szállítás és a beépítés során előfordulhatnak. A néhány mm hosszúságú lepattogzások nem befolyásolják a kövek felhasználhatóságát, ezért nem is minősülnek műszaki hiányosságnak, hanem apró szabálytalanságoknak tekintendők. Éles peremű köveknél nagyobb az élletörések kockázata. A szakszerűtlen lerakás (pl. nem elég teherbíró aljzat, túl szoros fugázás) miatt bekövetkező sérülésekért nem vállalunk garanciát, sem szavatosságot.

Mesterségesen antikolt köveink élei és részei erős és nagyon szabálytalan töredezettséget is mutathatnak. A töréseknél az alapbeton részei is láthatóvá válhatnak. A kövekről még a lerakás után és a használat során is letörhetnek darabok. Ezek mind antikolt termékeink jellegzetességei, amelyekkel tudatosan hozunk létre ódon hatást, és ezzel kapcsolatos reklamációt nem fogadunk el. A mesterséges antikolási folyamatból adódóan szállításkor porréteg képződhet a kövek felületén, amit az időjárás természetes hatása kis idő után eltüntet. g.

A teljes kő fagy- és olvasztósóálló

Míg az ÖNORM szabvány csak a felület vizsgálatát követeli meg, az ilyen jelöléssel ellátott kövek teljes keresztmetszetükben fagy- és olvasztósóállók. FONTOS: Csak cementkötésű felületekhez alkalmas olvasztószereket szabad használni.

Friedl Steinwerke
Terasz Novum, gránit árnyalt teraszlap Friedl Steinwerke

Keresztkötés

A keresztkötés karakterisztikáját a keresztfugák adják..
Figyelem! Ha a lerakásnál a fugatávolság nem mindenhol egyforma, és a köveket nem sikerül pontosan egy sorban lerakni, az nagyon szembetűnő. 

Mérettűrések

Betontermékek esetében a mérettűrések különbözőek lehetnek, mivel a legkorszerűbb gyártóberendezések ellenére is előfordulhatnak méreteltérések. Az eltérések az ÖNORM EN 1338, ÖNORM EN 1339, ÖNORM EN 13748-2, ÖNORM EN 1340, ÖNORM EN 15435, ÖNORM EN 771-3 szabványokban és az FQP irányelveiben pontosan rögzítve vannak. A térkövek/lapok magasságeltéréseit a zúzalékágyba, ill. habarcságyba való lerakáskor lehet kiegyenlíteni, a kerítés- és falazókövek méretkülönbségeit pedig a fugákban lehet szétosztani.


Masstoleranzen
Friedl Steinwerke

ÖNORM-előírások szerint bevizsgálva

Ez a jelölés igazolja a rendszeres külső ellenőrzést, államilag akkreditált vizsgáló- és ellenőrzőhelyek által, az ÖNORM B3256 és az ÖNORM B3258 előírásai szerint. A Friedl Steinwerke azon kevés térkőgyártó közé tartozik, amely önként vállalja az ÖNORM-vizsgálatot. Ez a vizsgálat garantálja, hogy a megadott minőségi szempontok és felhasználási kategóriák valóban teljesülnek is.

Paliszádok

A hosszúkás cölöpök ideálisan használhatók lejtők és ágyások alátámasztásához és rögzítéséhez. Nem egy szintben lévő talajú kertek és zöldterületek kialakításakor a paliszádok hasznos térformáló elemek.

Grado paliszád, szürke lépcsőszegélyként és Grado tömbkő, szürke
Friedl Steinwerke

Térkövek

Definíció szerint a térkövek személy- és tehergépjárművek közlekedésére alkalmas kövek.

Kvarc kopóréteg

A kvarc kopóréteg kiváló minőségű kvarckőből készült, kiemelkedő kopásállóságú, cementkötésű réteg. A hagyományos eljárással előállított és nem nemeszúzalék-színű köveket és lapokat kvarc kopóréteggel látjuk el. Ez a réteg fagy- és olvasztósóálló és fokozottan kopásálló.

Friedl Steinwerke
Friedl Steinwerke

reduNOx

A reduNOx technológiájú kövek elősegítik a levegőben lévő nitrogén-oxidok lebontását, és gyorsítják annak nitráttá való természetes átalakulási folyamatát. A reduNOx technológiájú kövek ezenfelül taszítják a szennyeződéseket és öntisztulók. Napsütés hatására a betonkőhöz adagolt titán-dioxid a kő felületén lévő nitrogén-oxidokat nitráttá alakítja. A következő csapadék az enyhén vízoldékony nitrátot lemossa, ami aztán a talajban mikrobiológiai úton lebomlik .

Strukturált

A strukturált felület azt jelenti, hogy a kő felületén kisebb egyenetlenségek vannak. Ezek természetes megjelenést kölcsönöznek a felületnek.


strukturierte Oberfläche
Dots 89,4 x 89,4 x 4,8 cm, kréta

Teraszlapok

Meghatározásuk szerint a teraszlapok csak gyalogos közlekedésre alkalmas kövek, vagyis járművekkel nem szabad rájuk hajtani.

Kötőanyag nélküli építési mód

A kötőanyag nélküli építési mód esetén a köveket zúzalékágyra helyezik. Ágyazóhabarcsot és ragasztót nem használnak.

Friedl Steinwerke
Friedl Steinwerke

VG4 elmozdulásvédelem

A VG4-kivitel optimális erőátvitelt teremt a kövek között, mivel a térkövek egymásba kapaszkodnak, és az így létrejött erőzáró kötés meggátolja az egyes kövek elmozdulását. Az egyes kövek ezáltal szorosan rögzülnek, a fuga pedig – nagyobb igénybevétel esetén és hosszabb ideig is – egyenletes és esztétikus marad.
A stabil elmozdulásvédelmet a különböző magasságú távtartók egyedi elrendezése garantálja. A távtartók felfelé vékonyodó kiképzése lehetővé teszi, hogy a fugázó anyag optimálisan behatoljon a hézagokba, és ezáltal tökéletesen körbeágyazza a köveket. A távtartók normál esetben a kövek alsó harmadáig érnek; de a soronkénti gépi lerakás lehetőségének megteremtése érdekében a kövek minden oldalán két-két magasabb távtartót is elhelyeztünk, ezzel megakadályozva, hogy gépi lerakásnál a kövek lefelé megbillenjenek. A távtartók speciális elrendezése és eltérő magassága lehetővé teszi a fugázó anyag esetlegesen szükséges tömítését is. 
Az azonos vastagságú összes VG4-kő kombinálható egymással, az illeszkedés eltérő hosszúságú kövek esetén is megfelelő.

Wetcast

A WetCast-termékek változatos megformálási lehetőségeket kínálnak. Az öntött betont formákba öntik.
Kreatív felületi struktúrák és a legkülönfélébb színvariációk is megvalósíthatók. Legyen szó járművek közlekedésére alkalmas térkövekről vagy csak gyalogos közlekedésre alkalmas teraszlapokról – a WetCast-eljárás a szigorú minőségi szabványok előírásainak is megfelel.

Wetcast Friedl Steinweke
Cadea und Cadea VG4

hide this element

hide this element

Cadea und Cadea VG4

hide this element

hide this element

Cadea und Cadea VG4

hide this element

hide this element