Termékkeresés

KERÍTÉSEK ÉS FALAK ÉPÍTÉSEFALAK STABILITÁSA (PL. KERÍTÉS- ÉS FALAZÓKÖVEK, FLÓRAKOSARAK)

A stabilitás számítása szempontjából döntő tényezők a következők: a fal helyzete, hosszúsága, magassága és vastagsága, továbbá a földnyomás és a szélterhelés (szélsebesség). Ezeket a számításokat minden esetben bízza statikus szakemberre, aki figyelembe veszi többek között a helyi adottságokat. A mindenkori dréncsövezést ugyancsak a statikus szakember útmutatása alapján kell kivitelezni.

Támfal:

Rendkívül nagy statikus igénybevételnek kitett támfalak esetén fel kell húzni például egy betonfalat. Utána ennek borítására használja a falazóköveket.

Tervezés: Az alap és a kerítésrendszer tervezése és kivitelezése a meglévő fix pontok (pl. telekhatár), a saját kijelölésű fix pontok (pl. kertajtó, bejárati kapu) és a kövek mérete alapján történik. Kerítésoszlopok elhelyezése esetén pontos tervezésre van szükség, mivel azokat központosan, ütközőhézagokra kell felállítani. Ez meghatározza az első sor, ill. a fix pontok kezdő köveit (egész kövek vagy illesztőkövek) (ábra).

Ha a kerítés hossza a fix pontok között nem felel meg pontosan a kövek, ill. az illesztőkövek raszterméretének, akkor megfelelő helyen rövidített köveket kell beépíteni.

A szükséges telepítéseket – például a kaputelefonét –, valamint a tágulási hézagokat már a tervezési szakaszban számításba veszik. Az alap és a falazat építéséhez és megszilárdulásához az ideális hőmérséklet 5 – 25 °C (éjszaka is). Ennél magasabb hőmérséklet esetén árnyékolást kell használni. A teljes építési folyamat alatt a megmunkálandó betont, habarcsot és ragasztót védeni kell a nedvességtől.

JAVASOLT MEGMUNKÁLÁSI UTASÍTÁSOK FAL- ÉS KERÍTÉSALAPOK ÉPÍTÉSÉHEZ

Minden falhoz és kerítéshez sávalapot kell építeni, általában C12/15 minőségű és legalább F45-ös konzisztenciájú betonból. Az alap szakszerű kivitelezése nagyon fontos a teljes falazat sikeres felépítése szempontjából. A sávalap szélessége legyen kb. 10–15 cm-rel nagyobb a ráépítendő falazat szélességénél. A sávalap mélységét a felépítendő fal magasságától, dőlésétől és terhelésétől, valamint az adott helyen szokásos fagyhatártól (kb. 80–100 cm), ill. az altalajviszonyoktól függően válassza meg. A fal vonalának pontos meghatározásához feszítsen ki egy zsinórt.

A sávalap kiásása után vegye számításba a postaláda, ajtócsengő, kaputelefon, kamera stb. telepítéséhez szükséges kiegészítő elemeket a megfelelő pontokon. Amennyiben szükséges (például ha egyenetlen a talaj, nem elég szilárd az árokfal), készítsen zsaluzatot, vagy használjon beton zsaluköveket.

Megjegyzés: Az alap felső szélének legalább 2 cm-rel mélyebben kell lennie, mint a szomszédos területek kívánt magassága; azok kivitelének függvényében – pl. gyep, térkövek. A telek meglévő lejtése esetén az alapot – a kerítéskövek magassága és hosszmérete függvényében – lépcsőzetesen készítjük el (ábra).

Célszerű a sávalapot kb. 6 m-enként felosztani (a kerítés kialakításától függően), mivel azt a tágulási hézagot tovább kell vezetni a falazatban. Ezt a tágulási hézagot egy 1 cm vastag szigetelőlap behelyezésével hozhatja létre az alapban. Ha hosszanti irányában egyenletesen szerkezetiacél-betétet helyez el az alapban, azzal biztosíthatja, hogy később, a talaj süllyedése miatt ne alakuljanak ki repedések az alapban. Ezután töltse ki az árkot, ill. a zsaluzatot betonnal. Rázással tömörítse össze a betont.

Üreges kerítéskövek használata esetén az összerázást követően üssön be betonvasakat a még nem megkötött betonba. Később – a megmunkált kerítéskövek közti távolsághoz igazítva – az alap és a fal között a betonvasak biztosítanak erőzáró kötést. A betonvas és a beton minőségét szakembernek kell a helyszínen megállapítania. A betonvasak hosszát úgy kell megválasztani, hogy azokat a vasalat korróziójának megakadályozása érdekében a legfelső kerítéskősorban kb. 3 cm-nyi beton takarja. Húzza le simára és vízszintesre a felületet. Az alap és a falazat közötti nedvesség szigetelésére hordjon fel betontömítő iszapot, pl. Baumit tömítőiszapot** a felületre.

JAVASOLT MEGMUNKÁLÁSI UTASÍTÁSOK KERÍTÉSRENDSZEREKHEZ

Ezek a megmunkálási utasítások vasalással megerősített és betonnal kitöltött kövekre vonatkoznak (a Modulus kerítésrendszer létrehozását lásd a bemutató videóban).

Friedl Steinwerke Zaunaufbau

A kerítés felépítése

 1. Fedlap
 2. Kerítéskő a kaputelefon számára kihagyott hellyel
 3. Üres csövek a kábelek számára
 4. Betonvas/vasalás
 5. Betonalap (80–100 cm magas; 20 cm széles fal esetén kb. 30 cm széles az alap)
 6. Betontömítő iszap és szükség esetén kiegyenlítőhabarcs
 7. Tágulási hézag
 8. Ragasztó, pl. STÖ Nr. 1 (a fugák tömítéséhez)
 9. Betontömítő iszap
 10.  Ragasztó, pl. STÖ Nr. 1 vagy teljes felületet borító Baumit SteinKleber plus (a fedlapok kerítésre ragasztásához)
 11.  Fugatömítő ragasztó, pl. STÖ (a fugák tömítéséhez)
 12.  Betontömítő iszap vagy lábazatvédő

A már felépített és megszilárdult alapra és betontömítő iszapra habarcsot kell felhordani. A habarcságy elkészítéséhez a Baumit plus kőhabarcsot* javasoljuk. Ha pontos, egyenes kerítést szeretne építeni, a fix pontok mentén használjon mérőzsinórt. A kövek fekvő- és ütközőfugáit STÖ Nr. 1 vízálló univerzális ragasztó- és tömítőanyaggal** ragassza egymáshoz és tömítse, hogy ne juthasson be víz a falazatba.

Helyezze az első sor kerítéskövet a habarcságyra, és igazítsa azok felső szélét pontosan az aluléchez. Amikor a 2. sort felhelyezi, a fuga tökéletesen vízszintes lesz. Vízmérték és mérőzsinór segítségével folyamatosan igazítsa be a kövek helyzetét. Az újabb sorok rakásakor ügyeljen arra, hogy eltolva helyezze fel a köveket. A szép megjelenés érdekében használjon pl. illesztőköveket a sorok elején és végén. A lehető legjobb színegyenletesség elérése érdekében az illesztőköveket vágással készítjük. A vágás szélessége miatt az illesztőkövek valamivel rövidebbek. Ezt az univerzális kövekhez képest adódó különbséget el kell osztani a sorban lévő többi fuga között.

Egy több sorból álló falazatnál a magasságkülönbségeket ossza el a fugák között (ideális esetben csempeékekkel). Az utolsó sor felső szélénél megmaradt magasságkülönbségeket a fedlapok általában elfedik. Ezután töltse ki az üregeket kitöltő betonnal. Ügyeljen rá, hogy a kitöltő beton legyen legalább F45-ös konzisztenciájú és az XF1 követelménynek megfelelő (fagyálló), ilyen például a Baumit 20-as** vagy 30-as**** szárazbeton, kivéve a Modulus és a Grado kerítésrendszereket (legalább F52-es konzisztenciára van szükség, pl. Baumit tömítő- és látszóbeton*). Ha szeretné saját maga keverni a betont, akkor az esetleges kivirágzások csökkentése érdekében használjon trasztartalmú cementet.

A betöltött betont tömörítse össze (60-70 cm-enként ismétlődő kitöltés és tömködés). Ha több szakaszban kell betonozni, a mindenkori utolsó sor köveit csak kb. félig kell feltölteni. A nedvesség elleni szigeteléshez a beton megszilárdulása után (kb. 7 nap) az utolsó sor felületére betontömítő iszapot – pl. Baumit tömítőiszap* – kell felhordani. Végül ragassza le a színben passzoló Friedl fedlapokat. A fedlapok 2%-os javasolt lejtését fagyálló, rugalmas, trasztartalmú kőragasztó, pl. Baumit SteinKleber plus** (a teljes felületen történő) használatával alakíthatjuk ki. A fal fedlapjai esetében zárja le a lapok közti ütközőfugákat fugatömítő ragasztóval, pl. STÖ Nr. 1 anyaggal**. A 3 oldalon roppantott Gutshof fedlap használata esetén töltse ki a fugát fagyálló, trasztartalmú fugázóhabarccsal, pl. Baumit plus kőhabarccsal** vagy Baumit fugázóhabarccsal**.

Ha a falazatot talajjal töltjük fel, a művelet előtt a köveket a víz behatolása ellen betontömítő iszappal, pl. Baumit tömítőiszappal* kell védeni.

28 nappal a kerítés elkészülte után felszerelheti a kerítéspaneleket. A horgonyfuratoknak bele kell érniük a kitöltő betonba.

Oszlopok felállítása

Kerítésbe építhető postaládát tartalmazó oszlop esetén nem szabad ajtót/kaput felszerelni.

NEM KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰ MEGMUNKÁLÁSI UTASÍTÁSOK FALAZÓKÖVEKHEZ ÉS TÖMBKÖVEKHEZ

Ezek a megmunkálási utasítások ragasztóval vagy habarccsal rögzített kövekre vonatkoznak

Szabadon álló fal maximális magasságai 4 m-es legnagyobb panelhossz esetén (pl. betonozott oszlopok között):

Ha a falvastagság 12–16 cm --> a magasság max. 1,5 m.
Ha a falvastagság max. 24 cm --> a magasság max. 2 m.

A már felépített és megszilárdult alapra hordjon fel habarcsot. A habarcságy elkészítéséhez a Baumit plus kőhabarcsot** javasoljuk. Ha pontos, egyenes falat szeretne építeni, használjon mérőzsinórt. Helyezze az első sor falazókövet a habarcságyra, és igazítsa azok felső szélét pontosan az aluléchez. Amikor a 2. sort felhelyezi, a fuga tökéletesen vízszintes lesz. Vízmérték és mérőzsinór segítségével folyamatosan igazítsa be a kövek helyzetét. Az újabb sorok rakásakor ügyeljen arra, hogy eltolva helyezze fel a köveket (kerülje a keresztfugákat). A szép megjelenés érdekében használjon (ha nem kapható, akkor az építkezés helyén levágandó) illesztőköveket a sorok elején és végén. Egy több sorból álló falazatnál a magasságkülönbségeket ossza el a fugák között (ideális esetben csempeékekkel).

Amire ügyelni kell ragasztóval történő építéskor

A kövek hézagmentesen ragaszthatók. Trasztartalmú, fagyálló ragasztók, pl. a Baumit SteinKleber plus** használata esetén a függőleges és vízszintes illeszkedőfelületeket hiánytalanul be kell kenni ragasztóval. A vízálló univerzális ragasztó- és tömítőanyagok*, pl. az STÖ Nr. 1 használata esetén a ragasztót elég csak csíkokban felhordani.

kőfal ragasztót felvinni

A ragasztó felhordása

A trasztartalmú, fagyálló ragasztókat, pl. a Baumit SteinKleber plus** ragasztót a teljes felületre fel kell hordani.
A vízálló univerzális ragasztó- és tömítőanyagot, pl. az STÖ Nr. 1** anyagot elég csak csíkokban felhordani.

Amire ügyelni kell habarccsal történő lerakáskor

Rakhajta a köveket szándékosan látható, kb. 1–2 cm széles habarcsfuga, pl. a Baumit SteinMörtel plus** használatával, de legalábbis traszcementes habarccsal, ha szeretné minimálisra csökkenteni a kivirágzásokat. Hasznos segítséget nyújtanak pl. kb. 1–2 cm vastag, kb. 2 cm széles és 200 cm hosszú falécek. Megtámasztják a következő követ, és egyúttal meghatározzák a fuga vastagságát. A falazat magasságkülönbségeit fugázóhabarccsal ki lehet egyenlíteni. A felesleges habarcsot azonnal távolítsa el, és a köveket tisztítsa le. A híg habarcs okozta szennyeződések cementfátyol formájában később is láthatók maradnak.

GUTSHOF FALAZÓKŐ

A köveket a gyártástól és a szállítástól függően rendezik el a szállító raklapokon. Falazat építésekor ezt nem kell figyelembe venni. A Gutshof falazókő esetében a különböző hosszúságokat gyárilag úgy kevertek, hogy azok megjelenése természetesnek hasson. A tervezett lerakási módszertől függetlenül a falazás nem egy konkrét elrendezés szerint történik; bármely megfelelő magasságú kő használható, ha beleillik a kötésbe. Kerülje a keresztfugákat! A fal szép megjelenésének megőrzése érdekében a ragasztó szabálytalanul tört kőfelületekre való felhordásakor ügyeljen arra, hogy az ne legyen zavaróan látható (a megfelelően illeszkedő köveket helyezze egymás mellé).

Háttöltés

A támfalként funkcionáló falak háttöltése a következőképp történik: Az alap felső széle alatt pl. 16/32 mm szemcseméretű vízelvezető zúzalékkal és geotextíliával körbevett dréncsöveket kell elhelyezni, és azokat szivárgóaknába, csatornába stb. kell bekötni. A fal mögött lévő védőfólia, pl. bütykös fólia megakadályozza, hogy a rézsűről víz, ill. sáros föld bejusson a falba, vagy átszivárogjon a fugákon. Az építkezés előrehaladásával a falba kb. 15–30 cm magas rétegekben vízáteresztő, fagyálló, pl. 0/63 mm szemcseméretű zúzalékot töltenek, és azt összetömörítik. A támfalhoz képes ferde terep esetén megfelelő víztelenítési intézkedéseket kell tenni.

A FALAZÓ- ÉS KERÍTÉSKÖVEK ÁLLAGMEGÓVÁSÁVAL ÉS ÁPOLÁSÁVAL KAPCSOLATOS FONTOS TUDNIVALÓK

A kerti fal állagmegóvásához nem bonyolult, ámde rendszeres ápolás szükséges. A műveletek befejezése után javasoljuk, hogy permetezze be a felületet Duoprotect DP30** impregnálószerrel. Az impregnálószer csökkenti a szennyeződéseket, és gátolja a nedvesség bejutását. Ezeket az ápolási műveleteket szükség esetén legalább 2–3 évente ismételje meg. Egy flakon (= 1 liter) Duoprotect DP30 impregnálószer kb. 6–8 m2 falfelület kezeléséhez elegendő.


**Vegye figyelembe a gyártó megmunkálási utasításait.

Minden információ ajánlás, melyet tapasztalataink alapján készítettünk a feldolgozó, ill. a vásárló támogatására. Ez nem mentesíti a vásárlót az alól, hogy saját maga ellenőrizze a tervezett felhasználási célra való alkalmasságot. Minden adat előzetes bejelentés nélkül módosítható.

Minden lerakási és feldolgozási útmutató tájékoztató jellegű.