Termékkeresés

NEM KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰ MEGMUNKÁLÁSI UTASÍTÁSOK LÉPCSŐFOKOKHOZ


A lépcsőfokok számát, magasságát és a lépésmélységet az áthidalandó magasságoknak megfelelően kell kiszámítani. A lépcsőfokokon (a nyers lépcsőfokokon is) enyhe lejtésre van szükség, hogy a víz ne maradjon ott a lépcsőn .

A) LÉPCSŐFELÉPÍTÉS TÖMBLÉPCSŐKKEL ÉS -KÖVEKKEL A VÍZELVEZETŐ BETONÁGYBAN

A térkövezéshez hasonló módon készítünk felépítményt. A legalsó lépcsőfoknál fagyálló támaszalapra van szükség, ami megakadályozza a lépcsőszerkezet elcsúszását. Szükség esetén a legfelső lépcsőfok számára is készítsünk támaszalapot. A legalsó, pl. Baumit FlexSteinkleber Weiss S1** kőragasztóval felragasztott tömblépcsőt az alap földnedves betonjába kalapáljuk be. A tömblépcső mögötti üreget drénbetonnal töltjük fel, majd a következő, ragasztóval ellátott tömblépcsőt az alsó tömblépcsőre helyezzük, átfedéssel. Addig folytatjuk a műveletet, amíg elérjük az utolsó lépcsőfokot. Kisebb tömbkövek esetén az oldalfelületeket vagy ragasztani, vagy habarcsolni kell, lásd a falazókövekre és tömbkövekre vonatkozó, nem kötelező érvényű megmunkálási utasításokat.

Friedl Steinwerke

A lépcsőszerkezet felépítése tömbkövekkel, vízelvezető betonágyban

 1. Tömblépcső
 2. Ragasztó
 3. XF1 fagyálló drénbeton az RVS 08.18.01 szerint
 4. Kötés nélküli alsó teherhordó réteg
 5. Talaj
B) A LÉPCSŐSZERKEZET FELÉPÍTÉSE LAPOKKAL, A MEGLÉVŐ NYERS LÉPCSŐFOKOKRA

A készre betonozott nyers lépcsőfokoknál a legalsó tükröt a hátoldalon megfelelő, Baumit FlexSteinkleber Weiss S1** ragasztóval látjuk el és rögzítjük a nyers lépcsőfokon. A nyers lépcsőfok és a tükör közti üreget drénhabarccsal töltjük fel. A következő lépésben a nyers lépcsőfokra (az elkészült szint függvényében) kb. 3–6 cm vastag, fagyálló, trasztartalmú drénhabarcsból – pl. Baumit Pflaster drénhabarcs plus GK 4** vagy GK 8** – készült habarcsréteget hordunk fel. A kellő tapadás elérése érdekében – megfelelő ragasztóanyagnak fogazott spatula segítségével a lapok alsó oldalára, teljes felületre történő felhordásával – ügyelni kell az erőzáró kapcsolatra, ahol a habarcságy vízelvezető hatását nem szabad megakadályozni pl. trasztartalmú Baumit FlexSteinkleber Weiss S1** kőragasztóval. A lapot nem színező anyagból készült műanyag kalapáccsal kalapáljuk a helyére. Addig folytatjuk a műveletet, amíg elérjük az utolsó lépcsőfokot. A lépcsőfokok fugázásával kapcsolatban lásd: kötőanyagos építési eljárás.

**Vegye figyelembe a gyártó megmunkálási utasításait

Friedl Steinwerke

A lépcsőszerkezet felépítése a meglévő nyers lépcsőfokokra

 1. Lap (megfelelő, oldalt látszóbeton-megjelenéssel – pl. LIV29, LIV, Dots29, Dots, Versus, Versus Plus, Niva29 stb. vagy Largo látszó élű lap – készített teraszlapok)
 2. Ragasztó
 3. Drénhabarcs
 4. Zsaluzott nyers lépcsőfok XF1 fagyálló drénbetonból az RVS 08.18.01 szerint
 5. Kötés nélküli alsó teherhordó réteg
 6. Talaj