Die Fugen wurden mit dem Friedl Mineral-Fugenfüller ausgefüllt.
Die Fugen wurden mit dem Friedl Mineral-Fugenfüller ausgefüllt.

FRIEDL ÁSVÁNYI-FUGÁZÓ

A Friedl Ásványi Fugázót vízáteresztő, kötetlen ágyba lerakott fugarendszerekhez használjuk.
Alkalmas minden gyalogforgalommal terhelt felületre, kerékpárutakra, valamint járművel max. lépési sebességben terhelhető, eredő- és célforgalmat szolgáló felületekre (szgk-használat és csekély tgk-használat), pl. házak és udvarok kocsibejáróihoz, szgk-parkolóhelyekhez, gyalogos övezetekhez, teraszokhoz stb. Az ásványi fugázó medenceburkolatok fugázására nem alkalmas.
A Friedl Ásványi Fugázó bézs, bazalt és szürke színárnyalatban kapható. Min. 3 cm vastag Friedl kövekhez és lapokhoz, 3-20 mm közötti fugaszélességhez használható.


A Friedl Ásványi Fugázó előnyei a hagyományos fugázó anyagokkal szemben:
könnyen kezelhető, kis beépítési költséggel jár, hosszú életű

- a fuga megszilárdul, így jóval kevesebb kivirágzás és gyom képződik
- vízáteresztő
- önjavító
- környezetbarát és újrahasznosítható
- száraz tárolás esetén korlátlan ideig tárolható

Felhasználási útmutató a Friedl Ásványi Fugázóhoz


1. Gondoskodjon arról, hogy a kövek ill. lapok felülete tiszta és száraz. Öntse az ásványi fugázót kis távolságból a felületre, és terítse szét seprűvel. Töltse ki teljesen a fugákat ásványi fugázóval.
2. Csak „gyalogosan járható“ burkolólapok esetében, ld. táblázat 190­191. o., a széleken többszöri és ismételt ütögetéssel, pl. nem színező gumikalapáccsal gondoskodjon arról, hogy az ásványi fugázóanyag teljesen kitöltse a fugákat. Ha szükséges, töltse után a fugákat.
Minden más Friedl térkő ill. térkőlap esetében vibrálja be a kő- ill. lapfelületet. Ha szükséges, töltse után a fugákat.
3. Tisztítsa meg a felületet lombfúvóval vagy finom seprűvel, ekképp eltávolítva a fölösleges fugázóanyagot.  A tisztítás elhanyagolása miatt a visszamaradó fugázóanyag tartósan szennyezheti a kőfelületet.
4. Finom vízpermettel nedvesítse be az ásványi fugázót.
5. Várjon 5-10 percet, amíg a természetes kötőanyag aktiválódik.
6. Erős vízsugárral óvatosan itassa át a fugákat. A vízsugarat ne a fugákra, hanem a kőre irányítsa. Ha a fugák telítődtek, vízzel újra tisztítsa meg a kő- ill. lapfelületeket, amíg minden megmaradt fugázóanyagot sikerült eltávolítania. Így elkerülheti a későbbi szennyeződést. A fuga kikeményedési ideje időjárástól és hőmérséklettől függ.
A Friedl Mineral-Fugenfüller teljes stabilitásához elengedhetetlen, hogy a fugák teljes mélységükben ki legyenek töltve fugázóanyaggal, amelynek teljesen ki kell keményednie. Vízorrok és folyóvíz esetén megfelelő óvintézkedéseket kell tenni. A fugák további karbantartása során az iménti útmutatót kell követni. Burkolt felületeink tisztításakor ügyeljünk rá, hogy ne mossuk ki az ásványi fugázóanyagot.