Termékkeresés
Ludwig Zatzka Park Bécs Friedl Steinwerke

reduNOx TECHNOLÓGIA

A Friedl Steinwerke által kínált reduNOx technológia lehetővé teszi, hogy térkövek segítségével lebontsuk a levegőben található káros anyagokat. A reduNOx csodálatos mellékhatása: taszítja a szennyeződést és öntisztuló. A nitrogén-oxidok (NOx) fosszilis tüzelőanyagok – például szén vagy olaj – égésekor keletkeznek, és negatívan befolyásolják a belélegzett levegő minőségét. Emberek számára elsősorban a nitrogén-dioxid (NO2) jelent veszélyt, mert az megtámadja a légutakat. A reduNOx elősegíti ezen káros anyagok átalakítását, illetve felgyorsítja a nitrogén-oxidok nitráttá való természetes átalakulási folyamatát.

reduNOx technológia Friedl Steinwerke

Tisztítsuk a levegőt térkövekkel.
Tiszta levegő és tiszta kövek.

A reduNOx előnyei

  • A nitrogén-oxidok lebontása
  • Algák, mohák és gombák megtelepedésének csökkentése
  • Szerves anyagok, például ételmaradékok, olaj, zsír, moha, algák lebomlása
  • öntisztuló
reduNOx technológia Friedl Steinwerke

HOGYAN MŰKÖDIK A REDUNOX?

A betonkőhöz titán-dioxidot adagolunk (ez egy olyan fehér pigment, ami többek között falfestékekben és kozmetikai készítményekben fordul elő). Napsütés hatására ez az anyag a kő felületén lévő nitrogén-oxidokat nitráttá alakítja. A következő csapadék az enyhén vízoldékony nitrátot lemossa, ami aztán a talajban mikrobiológiai úton lebomlik.

A Friedl kövek fotokatalitikus hatását a hannoveri D-TOX Műszaki Kémiai Intézet igazolta: laboratóriumi körülmények között 20,04 mg NO/m2h lebomlási arányt értek el, ezzel megerősítést nyert, hogy a vizsgált kő kiváló aktivitást tanúsít a gázfázisú fotokatalitikus lebontásban. A titán-dioxid hatása a kő teljes élettartama során fennmarad, vagyis nem bomlik le. Minden Friedl térkő ellátható reduNOx technológiával.

A reduNOx öntisztuló hatást mutat: napsütés hatására szuperhidrofil felület keletkezik, vagyis a víz és a harmat egyenletesen terül el a térkő felületén, alámosva ezzel a szennyeződést. A következő csapadék lemossa a szennyező részecskéket.

reduNOx technológia Friedl Steinwerke

Napfény segítségével a titán-dioxid (TiO2) nitráttá (NO3-) alakítja a nitrogén-oxidokat (NOx).

reduNOx technológia Friedl Steinwerke

A csapadékvíz elszállítja a nitrátot (NO3-) a felületről. A nitrát a növények számára tápanyagot jelent.

Ezt a technológiát alapprogramunkban egyelőre az Arret B20 VG4 reduNOx kombitérkő esetében, jégszürke árnyalatban kínáljuk. Kérésre és felár ellenében az Ön által választott térkő is elkészíthető reduNOx-szal. Örömmel adunk tanácsot: iroda@friedlterko.hu.